Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Vége a veszélyhelyzetnek – mi lesz a lejárt műszaki vizsgákkal?

Vége a veszélyhelyzetnek – mi lesz a lejárt műszaki vizsgákkal?

Számos városi legenda, tévhit keringett a világhálón az elhalasztott műszaki vizsgákkal kapcsolatban, ezért közvetlenül a rendeletet kiadó Miniszerelnökségtől kérdeztük meg: meddig tekinthető érvényesnek a járvány alatt lejárt vizsga, és vannak-e kivételek?

A leggyakoribb tévedés az volt a témában, és sajnos több ügyfelünk a rendőrtől tudta meg, hogy a márciusban kihirdetett halasztás csak a magánszemélyek járműveire terjedt ki. Tehát a céges személy- és teherautókat ugyanúgy el kellett vinni a vizsgabázisra, mintha mi sem történt volna. A második legtöbbet olvasott félreértés, hogy lejárt műszaki esetén nem fizet a kötelező biztosítás, ha balesetet okozol. Lássuk, mi az igazság!

Lejárt műszakival is fizet a biztosító

Először is a tények: a kormány 180 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt vagy annak megszűnését követően 15 napon belül lejáró okmányok érvényességét. Tehát ez máris cáfolja, hogy nem fizet a biztosító, hiszen nem elhalasztják a műszaki vizsgákat, hanem nemes egyszerűséggel meghosszabbítják a 2020. március 11. és 2020. július 3. között lejáró okmányok érvényességét.

Akinek idén március és július között járt le a műszakija, szabályosan közlekedhet az autóval, motorral 2020. december 15-ig

Azért volt szükség a 180 napos türelmi időre, mert a veszélyhelyzet ideje alatt több mint 660 ezer okmány (!) járt le, így nagy torlódást okozott volna, ha ezeket a járvány lecsengése után 15 vagy akár 30 napon belül meg kell hosszabbítani. Mi több, a Kormány döntésének köszönhetően újabb könnyítéssel ismerkedhetünk meg a közeljövőben. Amint életbe lép a módosítás, a vezetői engedély kiállításáról szóló adatlappal is lehet Magyarországon járművet vezetni az új jogosítvány kézhezvételéig, ami eddig tilos volt.