Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Hová ragaszd motoron az autópálya-matricát?

Hová ragaszd motoron az autópálya-matricát?

Sok városi legenda kering arról, hogy muszáj-e látható helyre tenni a szlovén, osztrák stb. pályamatricát vagy kár ezért elcsúfítani a gépet. Nos, szinte akárhova ragasztod, jó lesz.

A leggyakoribb érv a plexire és hasonló helyre ragasztás mellett, hogy „lássa a kamera”. Nos, ismerve, hogy az osztrák és szlovén motorosok gyakran a villaszárra és hasonló eldugott helyekre nyalják fel a kis, színes cetlit, valószínűleg semmi köze a vinyettáknak a láthatósághoz.

Mekkora bírságra számíthatok, ha tényleg nincs matricám?

A bírság összege 65 és 120 euró között változik, ha érvényes matrica nélkül hajtasz fel az osztrák autópályákra. Mivel ez a vinyetta nem rendszámra szól, néha megpróbálnak trükközni vele, és átragasztani másik járműre a használt, de még érvényes matricát. Nem javasoljuk, hogy belemenj ilyen játékba, hiszen alig pár eurót spórolhatsz, viszont a bírság ugyanúgy minimum 65 euró, azaz jóval több, mint itthon.

Nem muszáj feltűnő helyre tenned, jó lesz az üzemanyagtartály alján vagy a telón is

Visszatérve a matrica helyére: az ADAC is megszólalt az ügyben, és a fenti ábrán is láthatod, hogy egyáltalán nem kell „látnia” a matricát a kameráknak. Ha kocsiban a szélvédőn középre vagy a bal oldalára rakod, az teljesen jó, míg motoron azt javasolják, tedd a tank oldalára, aljára, esetleg a teleszkópra, hogy ne csúfítsa el a ragasztónyom a plexit vagy a fényezést. Ez főként azoknak lehet fontos és jó hír, akik csupaszmotorral járnak, és eleve nem tudnák a légterelőre vagy más látványos helyre rögzíteni az útdíjat igazoló cetlit.