Nyitvatartás: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Hova gurulsz?! Hát szabályosan, előre…

Hova gurulsz?! Hát szabályosan, előre…

Noha már tíz éve szabályosan kikerülhetjük a lámpáknál, kereszteződésben vagy bárhol máshol (!) feltorlódott kocsisorokat, még mindig sok az ellentmondás a témában. Most az öt leggyakoribbat vesézzük ki, KRESZ-hivatkozással alátámasztva, hogy legközelebb már ne legyen kérdés: vajon előregurulhatsz-e?

1. Csak városban kerülheted ki az autókat, autóúton és autópályán nem?

  • Szerencsére ez másnak is megfordult a fejében, ezért egyenesen a minisztérium adott ki szabályértelmezést, amiből egyértelműen kiderül, mit tehetsz és mit nem, ha pénteken bedugul az M7-es a Balaton felé. Eszerint a torlódásoknál alkalmazandó biztonsági folyosó, vagyis az, hogy szeptembertől a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadás nélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább. A felszabadult pályarészen a megkülönböztető jelzést használó járművek is a terelővonalakat átlépve folytathatják útjukat. Az előírás a korábbi KRESZ-módosításban megnyitott lehetőség alapján álló kocsisorok között szabályosan előre haladó motorkerékpárosok biztonságát is növeli.(forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium). Röviden tehát az autópálya sem tabu, nyugodtan került ki motorral a dugóban rostokoló autókat.

2. Ez a szabály párhuzamos közlekedésre vonatkozik, tehát 2×1 sávos úton nem gurulhatok előre?

  • Az is párhuzamos közlekedés, ha például sávon belül elhaladsz egy autó mellett, ezért szerepel úgy a KRESZ-ben: „erre alkalmas úton”. Vagyis a szabály nem írja elő, hogy két-, négy- vagy hatsávos utakra vonatkozik-e az előjogunk. Ha van hely és állnak az autók, menj bátran.

3. Láttam egy baleset-megelőzési videóban, hogy motorral csak középen lehet előregurulni a sorok között, jobbról és balról pedig tilos és szabálytalan. Ezek szerint nem gurulhatok előre egyik oldalon sem a padka és a kocsik között?

Az idézett rész a sorok melletti előregurulás tilalmáról

4. Robogóval, segédmotorral és bringával is előregurulhatok?

  • Igen, de a bicajosokra (nagyon helyesen) tényleg vonatkoznak szigorítások. Ők kizárólag az út jobb szélén, azaz jobbról kerülhetik ki a kocsikat a KRESZ szerint.

5. Mekkora büntetésre számíthatok, ha nem álló, hanem „gyökkettővel guruló” kocsik között gurulok előre?

  • Nem mondhatjuk teljes felelősséggel, hogy semekkorára, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a rendőrök is az életszerű megoldásokra törekszenek. Így aztán nyilván nem büntetnek meg, ha valaki tíz centit előregurul, miközben kikerülöd, nem is lenne jogos. Viszont ne élj vissza ezzel: ha már 60-80-nal mennek az autópályán vagy bárhol máshol az autók, akkor már nincs semmilyen szabály, ami megengedné, hogy folyamatosan a felfestésen haladva százzal elsuhanj közöttük.