Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Eladnám a motort, de nincs meg a törzskönyv… Mi legyen?

Eladnám a motort, de nincs meg a törzskönyv… Mi legyen?

Alapvetően három dologra van szükséged a motor eladásához: forgalmira, törzskönyvre, no meg a járgányra. Igen ám, de mi történik, ha az egyik hiányzik? Nyugi, kisebb a baj, mint gondolnád…

Nyílt titok, hogy a szervizelés mellett kimondottan gyakran segítünk ügyfeleinknek vásárlás előtti tanácsadással, átvizsgálással, legyen szó használt autóról vagy éppen motorról. Nem egyszer előfordult már, hogy a feledékeny tulajdonos egyszerűen elfelejtette, hogy hová tette az – utoljára vételkor látott – törzskönyvét, s indulhatott is a lázas kutakodás a kis zöld kártya után…

Törzskönyv nélkül is eladható az autó vagy motor

Szerencsére ez nem akkora baj, mint amekkorának elsőre tűnik. A törzskönyv ugyanis elsősorban a jármű, és nem a tulajdonos okmánya, vagyis tulajdonosváltáskor a személytől szinte független, hogy ki igényli és készítteti el.

Igaz, így egy fokkal bonyolultabb az adásvétel, de törzskönyv nélkül is bátran megveheted és átírathatod a kinézett motort

Tulajdonképpen csak azt kell megjegyezned, hogy az eladó és a vevő közül elég utóbbinak benyújtani az igénylést az új törzskönyve. Mindössze három dolgot véss az eszedbe ezzel kapcsolatban, hogy ugyanolyan flottul menjen az átírás, mintha a zsebedben lapulna a törzskönyv.

Első lépésként az eladón van a sor: kötelessége bejelenteni az okmányirodában, hogy azt se tudja, melyik befőttesüveg mögé dugta anno a zöld borítékot, benne a kártyával. Miután meghallgatta az ügyintézőtől, hogy ejnye, legközelebb jobban vigyázzon rá, kap egy igazolást, hogy immáron államilag elismerten feledékeny, és a törzskönyv bizony nincs meg.

Csak annyi változik, hogy így az eladónak is be kell mennie az okmányirodába, mégpedig lehetőleg az adásvétel előtt legalább 4-5 nappal (Forrás: MTI)

Ezután jön a vevő, aki megkapja tőle ezt az igazolást, no meg a forgalmit és az adásvételi szerződést, s utóbbiba beleírják, hogy az eladó lemond az új törzskönyvről, a régit pedig nem találja, miként arról azt okmányirodai papír is tanúsítja. Ezután bő kéthetes várakozás jön, amíg az állam megpróbálja kerestetni a törzskönyvet, s ha ez nem jár eredménnyel, akkor kiállítja az újat a vevőnek.

Nem nagy ördöngösség tehát, csupán arra érdemes figyelni, hogy jó pár nappal az eladás előtt jelentse be az eladó a törzskönyv hiányát, mert csak a 15 napos határidő után lehet átíratni a motort, amire egyébként szintén 15 napja van a vevőnek.