Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Helyben vagy menet közben melegítsd a motort?

Helyben vagy menet közben melegítsd a motort?

Tán még a márkák közötti civakodásnál is jobban megosztja a motorosokat a reggeli bemelegítés kérdése. Láttunk már olyan ügyfelet, aki addig fel sem ült a Hondára, amíg az egy helyben ketyegő gép el nem érte az ideális hőmérsékletet, míg mások nyomban egyesbe kapcsolnak, és már mennek is. Tegyünk igazságot!

Rögtön szögezzük is le, hogy ez nem mindenhol választás kérdése, ugyanis több európai államban nemes egyszerűséggel megtiltották, hogy a ház előtt hosszú percekig járjon reggelente az autó vagy motor. Hogy miért? Nos, azért döntöttek a bírságolás mellett, mert szeretnék felszámolni a szinte teljesen felesleges zaj- és légszennyezést, ami ta „szívatóval” melegedő járművek okoznak. Nem is veszik félvállról a kérdést: Ausztriában, Németországban és Svájcban 50-150 eurós büntetés jár az itthon megszokott módszerért…

Érdemes álló helyben melegíteni a motort?

Tucatnyi tesztet találtunk a világhálón, ahol azt vizsgálták: vajon tényleg bemelegszik-e a motor, ha nem terheljük, azaz csak üresben jár az első percekben? Az ÖAMTC szakemberei például egy átlagos téli reggelen megmérték, mi történik ilyenkor a blokkban.

Téli reggeleken alig változik a motorolaj hőmérséklete az első percekben, ezért több kárt okoz a helyben melegítés, mint amennyi előnye lenne…

Mínusz tíz fok körüli hőmérsékleten indították be a motort, majd néhány perc múlva megmérték, és az eredmény (azt hiszem) önmagáért beszél:

Csupán 3 fokkal (!) volt melegebb a motorolaj, miután négy percig (!) járatták egy helyben.

Mit tegyél, ha minden nap használod a motort, és muszáj reggelente beindítanod? Természetesen most is a két vélemény (alapjáraton melegítés/azonnal indulás) között van a helyes megfejtés. Legjobb, ha indítás után vársz néhány másodpercet, amíg például felhúzod a kesztyűd, sisakod, majd utána kis gázon és alacsony fordulatszámon haladsz vele, amíg el nem éri az üzemi hőmérsékletet. Ezzel duplán nyersz, hiszen nem vívod ki a szomszédok haragját az ingyenes Akrapovič-ébresztővel, de ennél is fontosabb, hogy a lehető legrövidebb ideig járatod hideg hűtőfolyadékkal és motorolajjal a gépet.

Az arany középút: elindítod a motort, felveszed a kesztyűt, sisakot, és utána részterhelésen – azaz kis gázon, alacsony fordulatszámon – haladsz, hogy a hőfokmutató minél hamarabb kilendüljön a piros zónából, és bemelegedjen a gép

Ez utóbbi már csak azért is fontos, mert mérések szerint a motor kopásának 70-90%-a hidegindítás és bemelegítés során keletkezik, tehát jobb minél inkább lerövidíteni ezt az időt.