Nyitvatartás: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Motorozhatunk szmogriadóban vagy sem?

Motorozhatunk szmogriadóban vagy sem?

Noha lassan három éve már, hogy utoljára módosították a budapesti szmogrendeletet, a változások a mai napig zajlanak. Ennek oka, hogy a szmogriadó szabályai évről-évre automatikusan szigorodnak – immáron a 2010-es vagy annál idősebb autók, motorok sem használhatók riadó idején. 

Anno, 2018 októberében lépett életbe az első fázis, ekkortól tiltják a 2005 előtt készült autók és az összes (!) motorkerékpár használatát Budapesten. Sajnos a rendelet kihirdetésekor nem vették figyelembe, hogy a négyütemű gépek simán teljesítenék a szabályokat, és nem azért tiltották be őket, mert szennyezőek, hanem mert a forgalmi engedélyben nincs feltüntetve a környezetvédelmi osztály… Tehát nem a valós szennyezésük, hanem egy adminisztrációs hiba miatt korlátozzák a közlekedésüket.

Mivel járhatsz szmogriadó alatt?

Tavaly ősszel, egészen pontosan 2019. október elsején lépett életbe a szigorúbb, 10-es és 11-es kategóriájú járművek mozgását is korlátozó rendelet, vagyis immáron semmilyen motorkerékpárral és a 2010 előtti autóval sem közlekedhetünk szmogriadó alatt.

Akár százezer forintos bírsággal sújtható, aki mégis 2010 előtti autóval vagy bármilyen motorral kel útra szmogriadó ideje alatt (Kép és nyitókép: MTI)

Sajnos az a kedvezményünk is elveszett, hogy a tiltás ideje alatt autónk vagy motorunk forgalmijával ingyen használhassuk a tömegközlekedést: a 2019-es rendeletből kivették ezt az egyébként hasznos és ésszerű kedvezményt. Az már csak hab a tortán, hogy az ingyenes parkolást is megszüntették, azaz lehet olyan autós, aki nem indíthatja be kocsiját a tilalom miatt, viszont így el sem hagyhatja a parkolót, ahol addig kell fizetnie, míg fel nem oldják a szmogriadót. Röviden tehát nem kell aggódnia annak, aki tíz évnél fiatalabb kocsival ingázik, de a többieknek sajnos szögre kell akasztani a kulcsot, ha a ködös, szélcsendes idő miatt ismét túl magas lenne a szállópor-koncentráció.