Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Hogyan riaszd el a motortolvajokat?

Hogyan riaszd el a motortolvajokat?

Napestig mesélhetnénk a riasztó, egyszersmind tanulságos történetekről, hogy milyen agyafúrt módszerekkel dolgoztak – és dolgoznak – a motortolvajok. Hogy senkit ne untassunk és sokkoljunk vele, inkább röviden összeszedtük az egykor motorlopással foglalkozó, ám azóta jó útra tért „szakik” tanácsait, melyek segíthetnek megvédeni a géped.

Valószínűleg az egyre hatékonyabb lopásvédelmi eszközök is hozzájárultak, hogy két évtized alatt nagyjából tizedére csökkent a Magyarországon ellopott motorok száma. Akkoriban szezononként 1600-1700 gépnek kélt lába, ami mára évi pár százra csökkent.

Három lépés a motorod biztonságáért

Talán meglepő lehet, hogy nem a nagyértékű masinák szerepelnek a lopási statisztikák élén: továbbra is Simsonokból nyúlnak le a legtöbbet, de népszerűek a Yamaha, a Honda modelljei, valamint a Kymco robogók is. Nem véletlen, hogy pont az olcsó gépeket viszik, ugyanis ötvenezer forint alatt csupán szabálysértésnek számít a lopás. Ha a gép értéke nem éri el a kétszázezer forintot, akkor is rendre közmunkával vagy pénzbüntetéssel sújtják, míg az igazán drága, kétmillió forint feletti holmikért már öt évig terjedő elzárás adható.

Mechanikus és elektronikus védelem, valamint egy egyedi trükk, amit csak Te ismersz – így tehetsz legtöbbet a motorod biztonságáért

Az egykori tolvajok azt javasolják: lepd meg a trógert, az mindig beválik! Például ha látják, hogy minden nap ugyanott, hozzáférhető helyen parkol a motor és ugyanakkor indulsz vele, azt könnyen kifigyelik, tehát ak ezükre játszol. Ugyanakkor alaposan meglepi őket, ha egynél több rendszer védi a vasat – ez még mindig nem elterjedt. Vagyis azzal máris sokat tettél, ha mechanikus (pl. lánc és lakat), valamint elektronikus (pl. GPS-alapú) védelem is van a motoron, ám az a legjobb, ha nem tud felkészülni a technikára, ami a motorodat óvja.

Ez csak úgy lehetséges, ha egy saját gondolatból fakadó, egyedi eszközt raksz a motorodra. Elvégre bárki megtanulhatja, hogy miként lehet eltávolítani a jól ismert márkák lakatjait, zárjait, ám ha olyannal találkozik, amit még soha nem látott, az időrabló és plusz kockázattal jár. – Ekkor inkább magára hagyjuk a motort, és könnyebb prédát keresünk – szögezték le az egykori tolvajok.

Szóval ne feledd: parkolj az utcán vagy a garázsodban, mindig három ponton védd a vasat: mechanikus, elektronikus eszközzel, valamint egy saját ötlettel, ami meglepi – egyben elriasztja – a trógereket a motorodtól. Ha nem vagy képben ezek beépítésével vagy kiválasztásával, keress bennünket bátran: szakképzett csapatunk segít megtalálni és felszerelni az ideális eszközöket.