Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Hogyan készülj a Grossglockner-túrára?

Hogyan készülj a Grossglockner-túrára?

Északról vagy délről járd be? Mennyi a belépő? Mikor indulj? Mit érdemes megnézni a környéken? Hol találok szállást? Erre mind választ kapsz a legendás Grossglocknert bemutató cikkben.

3798 méterével a Grossglockner Ausztria legmagasabb pontja, s mellette húzódik a Heiligenbluttól Bruckig tartó 107-es aszfaltút, amit nem túlzás a motorosok Mekkájának nevezni.

grossglockner
Fővárosunktól alig több mint hatszáz kilométert kell leküzdeni, hogy ezen a csodás helyen találjuk magunkat (kép forrása: grossglockner.at)

Aki az odautat gyorsan letudná, annak háromféle gyors szakaszt tudunk javasolni. Az egyik észak felé, Bécsen át visz, a másik – ez a legrövidebb – Ausztria kellős közepén vezet át, végül, de nem utolsó sorban választhatjuk a szlovén határtól nem messze húzódó A2-es sztrádát is.

Aki viszont alsóbbrendű utakon, a fantasztikusan szép tájakon kanyarogva töltené szívesen az utazást, annak ajánljuk az alábbi lehetőséget, esetleg a szintén Ausztriát egyenesen átszelő utat, netán az alábbi, hosszabb lehetőséget.

Grossglockner – honnan érdemes támadni?

Az élmény szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy északról vagy délről közelítjük-e meg a hágót, hiszen mindkét irányból fantasztikus panoráma tárul elénk. A hatalmas, hófödte sziklaszirtek, no meg a hosszan elterülő, alpesi legelők látványában gyönyörködhet a pilóta, bár elmélázásra nincs mód, hiszen a körülbelül 48 kilométeres útszakasz több tucat kanyart és 2504 méteres szintkülönbséget tartogat, méghozzá 12 százalékos legnagyobb emelkedési szöggel.

Az út – melynek során számos alagúton haladunk keresztül – legmagasabb pontja 2504 méteren, a Hochtornál található, itt érdemes lehet beiktatni egy megállást, hiszen tiszta időben egyszerre láthatóak a környék hegycsúcsai. Innen hét kilométerre, északra kitérőt tehetünk a csodás Edelweißspitzéhez.

grossglockner
A Grossglockner Hochalpenstrasse egy kiváló infrastruktúrával rendelkező hágó, szép pihenőhelyek, tágas parkolók, éttermek, információs pontok, kilátók szolgálják a turisták kényelmét, ezen kívül múzeumok és kiállítások is szép számban helyet kaptak az útvonalon (kép forrása: grossglockner.at)

Fontos tudni, hogy az útszakasz díjköteles, a pontos díjszabás és a nyitva tartás ezen az oldalon elérhető. A szakasz télen a több méteres hótakaró miatt egyáltalán nem járható, de ősztől tavaszig is előfordulhat havazás, így a hivatalos weboldal nagyon hasznos és informatív felületén érdemes mindig előre tájékozódni az aktuális állapotról. Ami az öltözködést illeti, ajánlott meleg, de réteges ruházatot választani, hogy mindig alkalmazkodhassunk a változó időjáráshoz, továbbá az esőfelszerelést se felejtsük otthon.

Titkos tipp: dél felől érkezve állj meg pár percre a Jungfernsprung vízesésnél, és olvasd el a hely szívszorító történetét! Különösen hajnalban és késő este lenyűgöző, mikor egyedül, teljes csendben élvezheted a látványt és a magasból zuhogó víz hangját…

Tudtad-e?

– A Grossglockner Hochalpenstrassét nyolcvanhét évvel ezelőtt, 1930-ban kezdték építeni, és 1935-ben nyitották meg a forgalom előtt, de régészeti leletek tanulsága szerint a Hochtoron átvezető utat már a korai vaskorban ismerték és használták. A magashegyi út 2015 óta műemlékvédelem alatt áll.

– Évente több millióan fordulnak meg az ország legnépszerűbb turistahelyén, tavaly augusztusban üdvözölték a 65 milliomodik látogatót.

– A hely élővilága lenyűgöző, a Pasterze gleccser pereme például a mormoták kedvelt gyülekezőhelye, de rajtuk kívül kis szerencsével kőszáli kecskéket, valamint sasokat és keselyűket is megpillanthatunk.

grossglockner
Az út több szakaszán is megőrizték az eredeti, történelmi arculatot, így például az utat szegélyező kövek mindegyike egységes kialakítás szerint készült, illetőleg a 2571 méter magas Edelweißspitzén még mindig az eredeti macskakő burkolaton gurulhatunk (kép forrása: YouTube)

A környéken található több népszerű hágó is, amelyeket érdemes lehet útba ejteni, ezek közül most kiemelnénk kettőt.

A karintiai Reichenaut Innerkrems-szel összekötő, kb. 48 kilométeres Nockalmstrasse a festői Nockberge Nemzeti Parkon keresztül vezet. Legmagasabb pontja az Eisentalhöhe, 2042 méterrel a tengerszint felett.

grossglockner
A Nockalmastrasse egyik festői részlete (kép forrása: grossglockner.at)

Délebbre húzódik a Villacher Alpenstrasse, mely az azonos nevű településről indulva 25 kilométeren át kanyarog a Dobratsch-ig, ami 2166 méterével egyben az út legmagasabb pontja is.

A Großglockner Hochalpenstrasséhoz hasonlóan mindkét út fizetős, ám mivel ugyanaz a cég üzemelteti, van lehetőség ún. túrajegy vásárlására, mely 35 euróba kerül, és egy napi jogosultságot biztosít a Grossglocknerre, a Gerlosra és a Nockalmra, ezen kívül 10,5 euró helyett 7,5 euró áron váltható vele jegy a Villacherre.

Célpontok, nevezetességek

Heiligenbluttól nyolc kilométerre északra kitérőt tehetünk a Kaiser-Franz-Josefs-Höhe irányába, ahol a népszerű kilátóból megcsodálható a Grossglockner csúcs, valamint a Pasterze gleccser. Itt találhatjuk az út látogatóközpontját is. Itt van lehetőség utazni a Gletscherbahnnal, de a vállalkozó kedvűek gyalog is lemehetnek a gleccserhez.

Az Edelweißspitzétől nem messze található Haus Alpin Naturschauban a környék állat- és növényvilágáról tekinthetünk meg tárlatokat, itt pedig az út építésének történetét ismertető kiállítás kapott helyet.

A Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kilátó, ahol megpihenhetünk, vagy igény szerint még gyalogos kirándulást is tehetünk (kép forrása: grossglockner.at)

Bár egy kicsit messzebb van, de vízkedvelőknek érdemes lehet ellátogatni a Bad Hofgasteinbe, hiszen itt található az egyik legjobbnak tartott élményfürdő, az Alpentherme Gastein, itt elmerülni a habokban kellemesen pihentető lehet a hosszú motorozás után. Végül ne feledd, hogy Ausztriában ugyanolyan sebességhatárokra készülhetsz, mint nálunk, leszámítva az országúton engedélyezett 100-as tempót, illetve a néhány látványúton, és ott is csak a motorosokra vonatkozó (!) 70-es korlátozást.