Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Hogyan készülj a Transzfogaras-túrára?

Hogyan készülj a Transzfogaras-túrára?

Sokan hallottak már róla, és aligha van olyan motoros, aki ne szeretné meghódítani: ez a Transzfogaras, mely nem véletlenül lett a magyar túrázók egyik kedvenc célpontja. Segítünk, hogy alaposan felkészülhess a Transzfogaras-túrára és Erdély felfedezésére.

Egyre több autópálya épül keleti szomszédunknál, így a Budapesttől 6-700 kilométerre fekvő hágó is gyorsabban megközelíthető, mint pár évvel ezelőtt.

Ha már a túra nulladik napján legurulsz a határig, akkor onnan alig négy óra alatt elérhető a keletre tartó 1-es út és a 7C kereszteződése, ahol egy jobbos szúrva máris elindulhatsz felfelé a hágón.

A fantasztikus fekvésű vonal a Fogarasi-havasok szívében halad, észak-déli irányban összekötve Alsóárpást és Argyasudvarhelyet. Az út 2042 méteres magasságig vezet fel, majd a hegy főgerincét egy alagúton keresztül szeli át, s mindeközben lenyűgöző szépségű tájakon fut keresztül, elhalad a Balea-vízesések, a Balea-tó és a mesterséges Vidraru-tó mellett.

1_trans_transfogaras
A Transzfogaras az északi oldalon, 35 kilométeres nyomvonalon 1500 méter szintkülönbséget küzd le úgy, hogy közben a kezdőponttól az alagútig légvonalban alig 15 kilométer a távolság

Fontos szem előtt tartani, hogy lavinaveszély miatt a két út csak nyáron járható, sőt a Transzfogarast néhány nappal ezelőtt még méteres hó borította:

Az időjárás egyébként sem „alföldi”, a nyári átlaghőmérséklet alig több mint 20 fok, és elég nagy a hőingás, ennek fényében válogasd össze a ruházatod! Érdemes többrétegű, jól variálható szettel készülni, hogy mindig az adott körülményekhez igazodhass.

További látnivalók, nevezetességek a Transzfogaras környékén

Ha időd engedi, ejtsd útba a nem szorosan vett környék nevezetességeit is, ilyen például a törcsvári Drakula Kastély, Vajdahunyad vára, amely Erdély egyik legszebb, gótikus stílusban épült kastélya, Déva városa, a máriaradnai Mária zarándokhely, a természetkedvelők pedig felkereshetik a Polovragi barlangot is. A közeli Brassó is teli van látnivalókkal, úgy, mint a Katalin-kapu, a Takácsok bástyája, a Fekete templom, a körpanorámás kilátópont, csak hogy párat említsünk. A Debrecen irányából érkezőknek pedig figyelmébe ajánljuk az egyik legújabb aszfaltozott szerpentint, a Transursoaiát, vagyis az 1R főutat, amely nagyszerű vezetési élmény lehet, így akár önmagában is megér egy kirándulást.

Íme, egy kis kedvcsináló videó az új szakaszról.

A túra várható költségei

  • Úthasználati díj

Romániában motorkerékpárral ingyenesen használhatóak a közutak, de ha autóval vagy más gépjárművel mész, úthasználati matricát kell vásárolni.

  • Szállás

Átlagosan akár már 2500 forint/fő/éjtől megszállhatunk, sőt csoportok esetében ez az ár még tovább csökkenhet. Erdélyben nagyon népszerűek a kedves kis faházak, amelyek akár nagyobb társasággal is kibérelhetőek, s rengeteg az úgynevezett út menti fogadó is, ide bátran „beeshetsz” akár foglalás nélkül is, valamint magánházaknál is akadnak kiadó szobák. Az erdélyi magyarok kifejezetten vendégszeretőek, így ne lepődj meg, ha a motorról leszállva egyből pálinkával és egyéb házi finomságokkal kínálnak. Természetesen hotelekből vagy panziókból is találni szép számmal a környéken. A legtöbb helyen beszélnek magyarul, hol jobban, hol kevésbé, de annyira szinte mindenhol, hogy „kézzel-lábbal” rásegítve megértik, mit szeretnél.

  • Üzemanyag

Odaát átlagosan 5,6 lej egy liter 95-ös benzin, és Szegedtől összességében körülbelül 1200 kilométer távolsággal számolhatunk oda-vissza, persze ebben nincsenek benne az útközben tett kiruccanások, csillagtúrák.

3_trans_balea_to
A 2034 méteres magasságban fekvő, festői Balea-tó. Felülete nagyobb, mint 46 ezer négyzetméter, számos menedékház található környékén

Szállástippek a környéken és a helyszínen

A legnagyobb élmény talán a hegy szívében, például a Balea-vízesésnél megszállni. A Menedékházban már 4550 forint/fő/éjért találhatsz ágyat, s ennyiért már a reggelit is kapsz. Ebben a kercisórai panzióban már 3150 forint/fő/éj áron fogadnak, itt pedig 2 szobás faházat is bérelhetünk 12 600 forint/éj áron.

Ha még a hágók meghódítása előtt megpihennénk, ajánlott ezt Szászsebesen és vonzáskörzetében megtenni. Ebben a felsőpiáni házban számtalan kvártély áll rendelkezésre, akár egy 30 négyzetméteres apartmant kibérelhetünk 12 950 forintért. Ebben az olcsó kis panzióban pedig 2650 forintért szállhatunk meg. Ezen az oldalon megyék szerint böngészhetsz a szálláshelyek között.

5_trans
Ez a motoros paradicsom páratlan természeti csodákkal kápráztat el, ráadásul akármerre haladsz, mindenhol láthatsz egy darabka magyar történelmet.

Végül hadd említsük meg, hogy akad pár fontos információ, amiről könnyű megfeledkezni, ezért indulás előtt érdemes alaposan átolvasni ezt a helyi oldalt, hogy biztosan ne érjen meglepetés.