Nyitvatartás: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Mit kockáztatsz a felhajtott rendszámmal?

Mit kockáztatsz a felhajtott rendszámmal?

Sokan egyszerű csínyként tekintenek a felhajtott, mozgatható vagy leragasztott rendszámra, nem tudva, hogy ez konkrétan bűncselekmény, és simán rácsok mögé kerülhetnek érte…

Ezúttal is a jól ismert 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza, hogy miként kell rögzíteni a rendszámot a motoron. Rengetegen félreértelmezik a sorokat – vagy inkább szeretnék, ha úgy értelmezhetnék, ahogy nekik tetszik -, ezért olvashatjuk sok fórumon, hogy „Kifelé 30, befelé pedig legfeljebb 5 fokban dönthető a plakett”. Nos rossz híreim vannak: ez a szabály nem a motorosokra, hanem a motorgyártókra vonatkozik.

Olvasói: szabályos a rendszámom, mégis megbüntettek - Hegylakók
A rendszám felfogatásának módosítása pont olyan átalakítás, mintha másik fényszórót tennél a motorra – nem cserélgetheted a konzolt kedved szerint. Elbírálás szempontjából nagyon hasonló a helyzet, mintha leragasztanád, hogy ne látszódjanak a karakterek (Kép: Hegylakók Motoros Magazin)

Röviden tehát ami nem gyári, az már átalakítás, vagyis a rendszám szögétől függetlenül nem szabályos, ha egy hasra ütve kiválasztott konzolon van a plakett az eredeti helyett.

Besározod? Leragasztod? Irány a fogda…

Ennél is nagyobb butaság leragasztani, szándékosan bekoszolni, mert amint nem olvashatóak a karakterek vagy más számok, betűk szerepelnek rajta, a szabálysértés helyett már bűncselekményért felelsz. Egyértelműen fogalmaz a Btk.:  347. szakaszának első bekezdése kimondja, hogy „aki egyedi azonosítójelet eltávolít vagy meghamisít, illetőleg olyan dolgot szerez meg, használ fel, vagy olyan dologról rendelkezik, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, vagy amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították, az bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Azonban a büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az előbb említett bekezdésben meghatározott bűncselekményt üzletszerűen vagy bűnszövetségben követik el.”

Fontos részlet, hogy mivel bűncselekményről van szó, általában a rendszámot és a motort is lefoglalják a nyomozás idejére – ha nincs mákod, el is úszik a szezon, mire visszakapod (Kép: felhajtható rendszám egy lefoglalt Kawasakin)

Tehát három évig terjedő büntetés szabható ki, de nem jellemző hogy emiatt lecsuknák az embert, legfeljebb az elkapás után kerül fogdába pár órára vagy napra. Viszont a pénzbüntetés sem kis tétel: legutóbb éppen egy chopperes párról olvashattunk, akik mindketten felhajtott rendszámmal motoroztak – a tárgyalás végén összesen 640 ezer forintos bírságot róttak ki rájuk.