Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Quadosokat kaptak el a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Quadosokat kaptak el a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban

Nemrég motorosok, quadosok és terepjárósok jelentek meg a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban – a DINPI természetvédelmi őrei üzennek most nekik.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei a hétvégi időszakban – a rendőrséggel közösen – rendszeresen ellenőrzik a védett természeti területeket. Sajnálatos módon előfordulnak szabálysértések, mivel a Börzsöny erdőterületein a gyalogos turisták mellett időnként megjelennek motorosok, quadosok és terepjárósok is.

Nemcsak a természetkárosítás miatt „bajos” az erdőben motorozás. Az ott lovagolók is tartanak a hangos gépektől, mert a ló úgynevezett menekülő állat, és kiszámíthatatlanul viselkedhet a hirtelen feltűnő motor, quad vagy terepjáró láttán

Az elmúlt vasárnap őrszolgálatunk ilyen esetről kapott jelzést, amely révén Perőcsény községben két, a védett erdőterületen quaddal közlekedő személlyel szemben szabálysértési eljárást indítottunk, illetve a rendőrség helyszíni bírsággal sújtotta a renitenseket.

Ezúton is nyomatékosítani kívánjuk, hogy a 2009. évi XXXVII. törvény értelmében (92/A. §) erdőben, illetve erdei úton quaddal, terepmotorral, segédmotorral közlekedni tilos! – áll a Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook-bejegyzésében.

Miért motoroznak az erdőben?! – halljuk sokszor, pedig ez lehet szabályos is. Ez például egy bejegyzett közút, vagyis rendszámos enduróval ugyanúgy mehetsz rajta, mint bármelyik aszfaltozott utcán

Közút az erdő vagy sem?!

Általában azzal védekeznek a motorosok és terepjárósok, hogy a törvény szerint „A közút a járművek közlekedésére… szolgáló, helyrajzi számmal jelölt, e célra létesített vagy kijelölt közterület, illetőleg magánterület. Az ingatlan-nyilvántartásban magánútként bejegyzett utat sorompóval, kapuval vagy más fizikai eszközzel kell lezárni vagy mindkét irányból behajtani tilos jelzőtáblával és a magánút feliratú kiegészítő táblával jelezni.” Igen ám, de az erdei átvezető ösvények csak akkor minősülnek közútnak, ha azok bejegyzett utak, ráadásul ezekre a KRESZ szabályai vonatkoznak. Tehát hiába is lenne közút, ha műszaki nélküli krosszmotorral vagy terepjáróval veretnek rajta – ez pont olyan kihágás, mintha az M7-esen mennél egy CR500-zal…

Rendszeresen járőröznek a rendőrök és a Nemzeti Park őrei – nem érdemes reszkírozni… (Kép: Bebte.hu)

Ha szeretnél legálisan terepezni, javaslom, előbb térképezd fel, hol találhatóak közútnak minősülő földutak, s ha Nemzeti Park vagy Natura 2000 terület közelében vezet, egyeztess a hely üzemeltetőjével is!

Végül pedig mindenki felejtse el a „nem tudtam, hogy itt tilos motorozni” – ez egyrészt nem mentesít a bírság alól, másrészt csak felhergeled vele a természetőröket, akik ezerszer hallották már ezt a kifogást… Persze előnye is van, hogy ennyien vágtak bele tudatlanul a terepezésbe, ugyanis a sok kihágás nyomán elkészült az Interaktív Természetvédelmi Térkép, amin bárki megnézheti, hogy tiltott vagy engedélyezett-e a motorozás a kinézett útvonalon.