Nyitvatartás: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00
 • Telefon

  +36 (30) 450 1608

 • Email

  info @ cribmoto.hu

 Kár túllihegni: a leggyakoribb tévhitek az E10-benzinről

Kár túllihegni: a leggyakoribb tévhitek az E10-benzinről

Néhány napja Magyarországon is leváltotta a magasabb etanoltartalmú E10 üzemanyag a régi E5-öt, ám ez nem azt jelenti, hogy kétszer annyi bioösszetevő lenne a naftában, mint korábban. Mutatjuk, mire figyelj az új benzinnel!

 • Miért kellett áttérni az E10-re?

Uniós előírást teljesített a kormány, amikor a 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részarányát legalább 6,1 százalékra emelte 2020. január 1-től. A dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő.

 • Okozhat műszaki hibát az új benzin és gázolaj?

Évtizedes tapasztalata van a benzinkutaknak és a szervizeknek az E10-üzemről, és az eddigiek alapján nincs mitől tartanunk. gyakorlatilag az összes 10 évnél fiatalabb motor vígan elpöfög a magasabb etanoltartalmú üzemanyaggal, és amelyik nem, azt jelzi is a gyártó a kézikönyvben, illetve a nyilvánosan elérhető E10-keresőkben.

 • Hol tudom megnézni, hogy az autóm/motorom alkalmas e E10 üzemanyagra?

Több ingyenes kereső is megtalálható a világhálón, ahol ellenőrizheted az autód vagy motorod. A kétkerekűek táblázatát a Motorkerékpárgyártók Szövetsége töltötte fel honlapjára, míg az autókat az E10Tanken oldalon gyűjtötték össze.

 • Mi van a veterán géppel, amibe tuti nem szabad etanolt tankolni?

A harminc évnél idősebb járgányok valóban érzékenyek az etanolra, főleg az üzemanyagellátó-rendszer gumialkatrészei. Azt javasoljuk, ezekbe mindenképpen etanolmentes benzint tankolj, mint például az OMV 100 oktános üzemanyaga, amiben etanol helyett kétszeres mennyiségű etil-tercier-butil-éter a bioösszetevő.

 • Ezek szerint a 100-as benzinben nincs etanol?

Ez így nem igaz: nézd csak meg a fenti képet! A MOL 100 Plus például E5 keverék, vagyis a kúttól függően változhat az arány.

 • Az összes 2000 után gyártott motorkerékpárba tankolhatunk E10-et?

Sajnos azonos gyártó, sőt típus esetén sem egyértelmű, hogy melyik évjárattól alkalmas E10-üzemre. Ha kétségeid vannak, az a legegyszerűbb, ha megkeresed a motorod hazai képviseletét, forgalmazóját, ahol pontosan meg tudják mondani, hogy válthatsz-e E10-re vagy ragaszkodnod kell az E5-höz, esetleg az etanolmentes benzinhez.

Képek: MTI