Nyitvatartás: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Hogyan mér be szemből, ha nincs elöl rendszámom?

Hogyan mér be szemből, ha nincs elöl rendszámom?

Ezúttal egy ügyfelünk kérdése miatt tisztáztuk a városi legendát: hidd el, szemből is bemérik a motort, sőt csekket is küldenek ez alapján, még ha nem is látszott a rendszámod.

A motoros alaptétele az volt, hogy „ha szemből mér be a rendőr, utána hiába írja fel a rendszámot vagy tesz bármit, tuti nem küldik ki a bírságot, mert nem készült fénykép a számokról.” Nos, jól hangzik, ezért sokan terjesztik is ezt a féligazságot a neten. Sajnos rossz hírünk van: alapvetően három helyzet fordulhat elő, és két (frissítve: több) hazai példa bizonyítja, hogy így is kiküldik, pontosabban kiküldhetik a csekket – nézd csak a lenti fotókat!

Mikor nem kell fizetned szemből mérő traffipax miatt?

– Ha például álló kocsiból mérnek, ott aligha van lehetőség rá, hogy utánad fordítsa a kamerát. Lesz egy sebességadat, viszont azonosító nélkül, vagyis szinte 100%, hogy soha nem kapsz csekket – jó eséllyel megúsztad.

– A második esetben viszont igen, ha például túl gyorsan közelítesz meg egy VÉDA-kaput és csak alatta lassítasz. Ekkor szemből lő egy fotót a sebességről, utána egyet a rendszámról és meg is vagyunk. Mivel objektív felelősség alá esik, muszáj fizetned, pontosabban muszáj fizetnie a tulajdonosnak, ha nem a Te neveden van a gép. De csak akkor, ha a kapu százméteres közelében történt a gyorshajtás – azon túl már nem látnak a kamerái.

Néhány kép szemből, és máris érkezett a csekk. Meg sem állították, rendszámfotó sincs, de ez nem akadály (Kép: Agisz)

– Harmadik eset a legérdekesebb, amikor megkapod a képet, mert a rendőrök felírták a fotóhoz tartozó rendszámot. Legalább is ez az egyetlen lehetséges forgatókönyv, hogy miként jött csekk, ha nem fotózták le a rendszámod. Ekkor érvelhetsz, hogy nincs fénykép a plakettel – honnan tudják, hogy Te voltál? Nos, Tiéd a motor, és továbbra is objektív felelősségről beszélünk, vagyis nem kell, hogy Te vezesd: majd behajtod azon, aki gyorsan ment. Próbálkozhatsz azzal, hogy ők tévednek, rosszul írták fel a betűket, számokat, és ezer tanúd van, hogy a motorod itthon pihent, de ez nagyon vékony jég… Ha volt a közelben egy térfigyelő, és azon megtalálnak rendszámmal együtt, akkor már azért is felelned kell, mert valótlanságot állítottál – egyszerűen nem éri meg.

Újabb bizonyíték: szemből készült kép, ami alapján kiküldték a csekket. Igaz, itt a tulajdonos fellebbezett és végül nem kellett fizetnie (Kép: N. Dávid)

Vagyis rossz ötlet azt hinni, szemből nem mérnek be és nem postázzák a csekket. Persze a legtöbb esetben így van, hisz’ nem pörgetik a zsaruk a kamerát, mint az a bizonyos majom a stanyeclit… Viszont itt áll több példa is, hogy ritkán, de megeshet, hogy így is kiküldik a bírságot, mint a fenti motorosoknak.

Frissítve – 2020-02-25:

Az internet népe rögtön elkezdte mantrázni a városi legendákat, élen azzal, hogy nem szabályos, ha az út jobb oldaláról mérik a szembejövőt (de igen), és 20 percig tart megfordítani a kamerát (nem). Akit foglalkoztat, hogy

  • Tényleg utánam fordítják a traffipaxot?
  • Érvényes, ha a rendszámos képen nincs sebesség?

az olvassa el a hozzászólásokat, nézze meg a képeket a Facebook-bejegyzés alatt – ott sorakoznak a hasonló történetek:

És a végére a legszebb hozzászólás: „Fellebbezni? Hazudni? Kikezdeni a rendőrt, hogy szabályos-e a mérés? Akinek gerince van, csak annyit mond: Ezt megszívtam!, és befizeti a csekket. Mert többet ér a becsülete, mint az a harminc rongy…”