Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Hogyan ismerheted fel a hamis motorolajat?

Hogyan ismerheted fel a hamis motorolajat?

Úgy saccolják, hogy a piacon elérhető kenőanyagok ötöde hamisítvány, és ma már olyan profik az ebből élő csalók, hogy tényleg avatott szem kell a lebuktatáshoz…

A hír apropója, hogy nemrég találomra kiválasztott a Shell 12 különböző motorolajat, és azt vizsgálta laboratóriumában, hogy az eredeti terméket rejti-e a doboz. Nos, minden harmadik flakonban hamisítvány volt, mi több, a hamis Shell feliratú dobozok megszólalásig hasonlítottak az eredetire.

Hogyan ismerheted fel a hamis motorolajat?

Többféle módon harcolnak a gyárak a hamisítók ellen, többek között speciális csomagolással, amit nehéz újra visszazárni, hologramos matricával, mely megdrágítja a hamisítást és persze QR-kóddal, hogy ezen keresztül egy gombnyomással ellenőrizhessük az eredetiségét.

Te felismernéd, hogy ez hamis vagy eredeti? Mi sem, ezért – ha csak nem szánsz napokat az összes hamisítási forma feltérképezésére –, marad a biztos forrásból, fizikailag elérhető üzletből vásárlás. Egyébként bármennyire is jónak tűnik, bizony a képen látható csomagolások is hamisak…

Mivel az eredetire megszólalásig hasonlít a kamu termék, az egyszerű vásárló nem is a doboz, hanem a hozzá kapott „apróságok” alapján ítélheti meg, hogy eredeti-e. Melyek ezek?

1. Mivel a piaci verseny kifejezetten erős, csekély az árrés, ezért aligha hihető, hogy ugyanazt a terméket féláron vagy még olcsóbban kapd meg. Ha ilyet látsz, kezdhetsz gyanakodni.

2. A számla hiánya már önmagában elrettentő részlet,

3. illetve az sem előny, ha a webáruháznak nincs üzlete vagy legalább átvevőpontja, ahol megtaláld őket.

4. Feltűnő, ha nagyon viseltes a termék doboza, csomagolása, és persze az is,

5. ha vadonatúj a pakk, de olyan matrica van rajta, amivel már évek óta nem találkoztál a boltok polcain.

Persze mondhatnánk, hogy minden bűnöző hibázik, ezért nagyítóval vizsgálva biztosan kiszúrhatók az apró eltérések, de online rendelésnél egyszerűen nincs lehetőséged ellenőrizni az árut (csak miután megkaptad), azaz továbbra is az ellenőrizhető forrásból vásárlás az egyetlen 100%-os módszer.

Eredeti vagy hamis? Igen, ez is mind kamu…

Egyébként magyar szakemberek is dolgoznak azon, hogy megbízhatóan ellenőrizhessük a termékek eredetiségét. A Szegedi Egyetemet és az ELTE Matematikai Intézetét is bevonták abban a munkába, mely csaknem 700 millió forint EU-támogatást kapott, és arra irányul, hogy kidolgozzák a gyakorlatilag hamisíthatatlan azonosítójelet, ami egy okostelefonnal egy másodperc alatt ellenőrizhető, és így garantáltan eredeti termékhez juthatsz.