Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 2022-től jogosítvány és vizsga nélkül vezethetőek a 20 lóerős csónakok

2022-től jogosítvány és vizsga nélkül vezethetőek a 20 lóerős csónakok

Néhány évvel azután, hogy ötről tíz lóerőre emelték a jogosítvány nélkül használható csónakmotorok teljesítményét, most újabb fontos változást jelentettek be.

Ma lépett életbe az a módosítás, mely értelmében az eddigi 10 helyett akár 20 lovas és hét méter hosszú csónakot is használhatunk hazánk vizein, akkor is, ha nincs a csónaknak lajstromszáma vagy nekünk vezetői engedélyünk. Röviden tehát csak meg kjell vásárolnunk vagy kibérelnünk, és már vezethetjük is!

Tíz helyett húsz lóerőre emelik a teljesítményhatárt a csónakoknál

Mától tehát az átlagos ladikosok, akik mondjuk 5-6 személlyel és 6-7 méter hosszú csónakot használnak, ezentúl simán átadhatják a vezetést bárkinek, aki velük utazik és képben van a vízi közlekedéssel.

Akár hétméteres gumicsónakot vagy hagyományos fa-, fém- és műanyag csónakot is vezethetünk 20 lóerős motorral idén január 17-től. Sem jogosítvány, sem műszaki nem kell hozzá

Mi több, vizsgakötelezettség sincs, vagyis a 20 lovas csónakot sem kell műszakiztatni, nincs szükség lajstromszámra stb.

A változás érinti a vitorlázókat is, mivel – idézzük –

ha névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el,

szintén jogosítvány nélkül vezethető. A változás minden bizonnyal még népszerűbbé teszi a vízi hobbikat, és garantálható, hogy megnő a 10 és 20 lóerő közötti csónakmotorok forgalma.