Hívj minket: Hétfőtől -Péntekig 7:00-16:00-ig
  • Telefon

    +36 (30) 450 1608

  • Email

    info @ cribmoto.hu

 Mit kell tudnod, ha a Tátrába indulsz motorozni? Utak, szállások, látnivalók

Mit kell tudnod, ha a Tátrába indulsz motorozni? Utak, szállások, látnivalók

Itt van a közelben, olcsó a szállás és akár egy napra is megéri kilátogatni. Az Alasony- és Magas-Tátra így kora ősszel is remek célpont – segítünk, hogy semmiről ne maradj le.

A vonulat három nagyobb részre osztható, ez a Nyugati-Tátra, más néven Liptói-havasok, a Keleti-Tátra, ezen belül a Magas-Tátra és a Bélai-Havasok, illetőleg a Lengyel-Tátra.

Az Alacsony-Tátra alkonyati fényekben – bár földrajzilag nem tekintik a vonulat részének ezt a délre fekvő részt, általában ezt is Tátraként emlegetik

A Tátra mint csodás kirándulóhely

Egy hosszúhétvége alkalmával is megéri célba venni, hiszen a határtól két-háromórányira fekvő hegység könnyen, gyorsan elérhető. Aki a legrövidebb úton menne, válassza a tulajdonképpen egyenesen felfelé vezető lehetőséget. A természeti és történelmi szépségek kedvelőinek ajánlható a közepesen hosszú, de talán egy kicsit lassabb út, mely gyönyörű helyeken visz keresztül.

Ha arra jársz, ne hagyd ki a 14-es utat!

Végül, de nem utolsó sorban pedig megközelíthető a helyszín Kassa felől is, ez jóval hosszabb, viszont nem jelentősen lassabb. Persze akinek nem a megérkezés a cél, az változatosabbnál változatosabb aszfaltcsíkokon kanyaroghat, például ezen vagy akár ezen, hogy már az odamenet is felérjen egy kalanddal.

Nem csak motorozásra tökéletes a Tátra

Ha már a környéken vagyunk, kedvünktől függően többféle desztináció közül választhatunk. A lenti területeken Poprádot kiindulópontnak véve, attól délre, a 3075-ös úton Hernádfalu irányába haladva, lenyűgöző panorámával csábító útra lelhetünk, akárcsak a mókás nevű Káposztafalva irányában, a Hernád-áttörést megcélozva.

A Tátra szép vonulatai madártávlatból

Lengyelországba szintén érdemes lehet átruccanni, ugyanis a közkedvelt Zakopane és környéke mindössze 70 kilométerre található innen.

Tudtad-e?

A gorálok – vagyis hegylakók – által benépesített Zakopane sokáig egy világtól elzárt, hegyi falu volt. Mára kiemelkedően népszerű turistacélpont lett, ami nem meglepő annak tükrében, hogy számos lehetőséget tartogat, legyen szó motorozásról, síelésről vagy hegymászásról.

Remek kiindulópontnak tekinthető a térség dél-nyugati részén fekvő Breznóbánya is, innen elgurulhatunk a Dumbier irányába vagy a sűrű erdők szegélyezte, barátságos 72-es úton észak felé.

A Szlovák Paradicsom

Az iglói központú Szlovák Paradicsom az ország legfiatalabb nemzeti parkjainak egyike, természetileg különösen értékes Szepes és Gömör között elterülő része. A csodás területen található az egyik legnagyobb európai jégbarlangja, a Dobsinai-jégbarlang, ezen kívül szűk szurdokok, vízesések, mészfennsíkok, mély szakadékok tarkítják a csodás állat- és növényvilággal rendelkező tájat. Ez utóbbiak közül a leglátogatottabb a Suchá Belá, Veľký Sokol, folytatásaként a Róth-szakadék, továbbá a Hernád-áttörés és a Kyseľ.

A Szlovák Paradicsom egy festői részlete

És akkor térjünk át a fent említett 537-es útra –magasságával közel sincs a rekorderek között, ennek ellenére kellemesen kanyargós vonalvezetésével, pazar környezetével nagyszerű élményt nyújt. Az aszfaltkígyó Liptóújvártól indul, és 63 kilométer alatt elvisz egészen Barlangligetig.  Az út során elhaladunk a Csorba-tó, illetőleg a Tátra Nemzeti Park mellett, és ha a Bélai-Havasok területén gurulva áttérünk az 542-es útra, a csodás Pieninekbe jutunk. Ha a másik irányba tekintünk, nyugat felé kalandozva mindenképp érdemes megnézni a Kisfátra Nemzeti Parkot. Ugyancsak javasolt látnivaló a murányi terület, valamint a rózsahegyi rész.

Kicsit távolabb újabb csoda vár – a Pieninek

A Pieninek mészkőhegység Lengyelország és Szlovákia határán terül el. Leghíresebb csúcsa a 982 méter magas Korona-hegy, a legmagasabb pedig az 1050 méteres Wysoka. A térség leglátványosabb része az azonos nevű nemzeti park, a kulturális nevezetességek közé tartozik a csorsztini és a nedeci vár, a Dunajec duzzasztógátja, valamint Szczwanica és Krościenko gyógyüdülőhelyek.

A Pieninek nemzeti parkja a környezők közül a legkisebb, de szépségével egy cseppet sem marad le a többitől

A Tátrában alpesi jellegű időjárás uralkodik, tehát hideg és csapadékos, valamint a Magas-Tátrában jellemző a folytonos, szeles időjárás. Az átlaghőmérséklet viszonylag csekély, így mindenképp ajánlott a réteges öltözködés és a termobélést is tartalmazó ruházat viselése.

Látnivalók, nevezetességek

A Tátra egyik, a turisták által legkedveltebb kikapcsolódási lehetősége a 2634 méter magas Lomnici-csúcsra repítő drótkötélpálya. A felvonó kabinjaiba a Kő-pataki-tónál lehet beülni, és pár perc alatt felérhetünk vele a másképp el nem érhető oromra. Érdekesség, hogy itt található a Szlovák Tudományos Akadémia legmagasabbra telepített munkahelye, a csillagvizsgáló intézet is.

A csodás színekbe burkolózott Kis-Fátra Nemzeti Park

Remek kulturális kikapcsolódási lehetőség Árva várának megtekintése vagy egy gyors látogatás a Kő-pataki-tónál épült obszervatóriumba. Tátralomnic környékén egyébiránt remek fürdők vannak, esti lazításhoz kitűnő választás! Indulás előtt érdemes szemezgetni Szlovákia igényes utazási oldalán ajánlott lehetőségek közül.

Sebességhatárok, motoros útdíjak Szlovákiában és a Tátrában

Szlovákiában, lakott területen belül 50 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, lakott területen kívül, illetve autóúton 90 km/óra, autópályán, lakott területen kívül 130 km/óra, ha az lakott területen belül van, akkor 90 km/óra. A sebességtúllépést szigorúan büntetik, és a hazainál kisebb mértékű gyorshajtásért is előkerül a csekkfüzet a megböntetett magyar motorosok tapasztalatai szerint.

Fontos szem előtt tartani, hogy a közutak táblázottsága az országban sokkal rosszabb, mint nálunk, így például nem mindig figyelmeztet jelzés egy közelgő, éles kanyarra, ráadásul a vadvédőháló használata is ritkább, így ajánlott óvatosan vezetni! További lényeges információk miatt érdemes elolvasni ezt az oldalt. Viszont jó hír, hogy az ország kevéske autópályáját ingyen használhatod motorral, azaz sehol nem kell útdíjat fizetned.

A túra várható költségei

– Szállás

A környéken kifejezetten barátiak az árak, már 4-5000 forint/fő/éjtől találhatunk kulturált, színvonalas panziókat és hoteleket, sőt ha valaki szereti a kempingezést, fillérekből megoldhatja a pihenését.

– Üzemanyag

Szlovákiában 1,3-1,4 euró a benzin átlagára, míg a lengyel oldalon valamivel olcsóbb – ha egyébként is határátlépésre készülsz, érdemes odaát tankolni.

A Csorba-tó partján számos hotel várja az utazókat

Szállástippek a környéken és a helyszínen

Magánpanziókban már ötezer forintért is találhatunk szállást, míg a motelekben általában 10-15 ezer forinttól indulnak az árak (mindegyik fő/éj kétágyas szobában). Aki nem szereti a tömeget, javasoljuk, ne a felkapott településeken (Tátralomnic, Zakopane stb.) szálljon meg, mert a napos hétvégéken se a hegyen, se az utakon nem lehet mozdulni a sok turista és autó miatt. Jobban jár, ha kisebb falukban (pl. Zdiar) keres panziót, ahol a felkapottabb időszakokban sincs olyan turistaáradat, mint például a Morskie Oko vagy Zakopane környékén.